stussy skate kleding

De geschiedenis van skatemerk Stussy

Als skateliefhebber heb je ongetwijfeld al eens van STUSSY gehoord. Dit kledingmerk heeft namelijk alles in het assortiment zitten dat jouw kledingstijl helemaal af kan maken. Van T-shorts tot longsleeves, jassen en caps. Alles is aanwezig. Maar weet je ook wat de geschiedenis van het bedrijf is? Hier sta je vaak niet bij stil, omdat je afgeleid bent door de interessante prints op de kledingstukken. Onderstaande informatie neemt jou mee in de geschiedenis van het bedrijf en enkele kenmerken dat het merk uniek maakt. Lees daarom snel verder.

De begintijden van Stussy

Stussy is een skatemerk dat in 1980 ontstaan is. Shawn Stussy verkocht op dat moment zelfgemaakte kledingstukken met het logo erop. Dit deed hij vanuit zijn auto in Californië. Het assortiment was op dat moment nog beperkt. In de loop der jaren zijn er meerdere kledingstukken bijgekomen en kun je veel verschillende attributen aanschaffen om jouw uitstraling compleet te maken. Een ding is echter wel hetzelfde gebleven. Het logo is nog altijd terug te vinden op de kledingstukken en je kunt nog altijd unieke ontwerpen gaan vinden. Het privébedrijf is vanaf dat moment opgenomen door de skateboardscene.

De inkomsten stegen steeds sneller

De handtekening van Stussy bestaat lijkt op een gestileerde S. maar niets is minder waar. Het wordt namelijk ten onrechte vergeleken met de ‘Cool S’ die in de jaren 90 bekend was. Het bedrijf kwam vanaf 1988 naar Europa en er werd een boetiek in SoHo, New York, geopend. De inkomsten van het bedrijf stegen snel. Waar het in 1991 nog op 17 miljoen euro lag, werd dit al snel 20 miljoen euro in 1992. Op dat moment werden de kledingstukken in verschillende speciaalzaken verkocht. In 1996 trad Stussy af als president en kocht zijn mede-eigenaar zijn aandeel uit. Hierdoor werd hij volledige eigenaar van het merk en kon het nog verder uitgebreid worden.

stussy skate kleding

Het succes van de kledingstukken

Je kunt je dan afvragen waarom het succes van Stussy zo snel steeg. Dit kan voornamelijk toegeschreven worden aan de populariteit van het merk in de hiphop- en skaterscene. Ook punt en andere subculturen hebben het merk in de loop van de tijd omarmd. Het kledingmerk kreeg hierdoor ook veel verschillende benamingen, maar Stussy zelf heeft hier nooit een vaste naam aan gegeven. Desondanks kan het toch een skate- of surfmerk worden genoemd door de stijl die aan de kledingstukken wordt gegeven.

Veel verschillende samenwerkingen aangegaan

Ook nadat Stussy over de gehele wereld uitgebreid werd, ontstonden er nieuwe samenwerkingen. Zo heeft het kledingmerk in 2011 een samenwerking afgesloten met Marvel. Hierdoor kwam er een uitgebreide lijn, waarbij de eerste set gepubliceerd werd op 27 april. Deze set bestond uit negen shirtontwerpen met de meest populairste superhelden uit de strips. Deze superhelden werden gecombineerd met de grafische taal van het kledingmerk zelf. Ook kwam er in 2020 een samenwerking met denimproducten. Voor de toekomst zullen er ongetwijfeld nog nieuwe samenwerkingen worden ontwikkeld om het kledingmerk nog meer op de kaart te kunnen zetten.