hypnose leren

Hypnose gebruiken om mensen te helpen

Denk jij bij hypnose ook aan een entertainer in het theater of op een jaarmarkt, die een vrijwilliger uit het publiek in slaap brengt en uiteindelijk laat tokken als een kip? Dan ken je vooral de filmvariant van hypnose. Je zal dan waarschijnlijk helemaal niet verwachten dat hypnose ook gebruikt wordt om mensen met mentale of psychische problemen te kunnen helpen. Hypnotherapie komt steeds vaker voor en komt (gelukkig) steeds meer en meer uit het hoekje van taboe te kruipen. Wil je meer weten over hoe hypnose gebruikt kan worden om mensen te helpen, hieronder lees je meer hierover.

Wat houdt hypnotherapie in?

Bij hypnose wordt je in een staat van onderbewustzijn gebracht, waardoor je zelf even niet meer weet wat je aan het doen bent. Dit wordt meestal aangegeven als dat de gehypnotiseerde aan het slapen is, maar eigenlijk is het een stadium tussen slaap en bewustzijn in. Wanneer iemand in deze staat is, zal die antwoorden of reacties kunnen geven waar degene niet bij nadenkt, waardoor de resultaten niet beïnvloed kunnen worden door punten als of het wel goed is om hierover te praten met iemand. Aan het einde van de hypnotherapie herinnert de gehypnotiseerde zich niet wat hij of zij tijdens de behandeling heeft gezegd en kan er op basis van de antwoorden die hij of zij heeft gegeven gewerkt worden aan een directe behandeling.

Waarvoor kan hypnose gebruikt worden?

Hypnose wordt in de geestelijke gezondheidszorg vooral gebruikt om de onderliggende reden achter een probleem of een gedragsvorm te kunnen achterhalen. Vaak zijn er onbewuste redenen waarom iemand ergens aan lijdt, zaken die de patiënt niet eens bewust wist of is vergeten omdat die dit altijd verdrongen heeft. Met hypnotherapie komen deze onderliggende oorzaken vaak boven water.

Binnen de geestelijke gezondheidszorg kunnen er meerdere problemen zijn waar hypnotherapie veel voordelen kan bieden. Zo kan de oorzaak achter een persoonlijkheidsstoornis, een eetstoornis of een verslaving aan het licht gebracht worden. Wanneer deze oorzaak dan bekend is, kan de oorzaak bij de bron aangepakt worden, waardoor niet alleen de stoornis wordt verholpen maar deze ook niet zomaar terug kan komen. Dit geldt ook voor lichtere zaken, zoals het ontwikkelen van een verzamelwoede.

hypnose leren

De gevaren van hypnotherapie

Net als vrijwel alles in het leven heeft professionele hypnose naast veel positieve kanten ook een paar kanttekeningen. Zo is hypnotherapie volledig gebaseerd op vertrouwen. Je geeft je als gehypnotiseerde volledig over aan de hypnotiseur en gooit misschien hele persoonlijke zaken op tafel. Hierdoor is ook niet iedere patiënt open genoeg om deze vorm van therapie te kunnen volgen. Daarnaast is het belangrijk dat alleen iemand die ervaren is met therapieën geven iemand professioneel onder hypnose moet brengen. Dit om te voorkomen dat iemand in de hypnose blijft hangen en deze juist meer psychische klachten krijgt in plaats van dat hij of zij hier juist van verholpen moest worden. Wil jij iemand op een medische manier onder hypnose brengen om degene te kunnen helpen weer een aangenamer leven te leiden zonder zorgen, onthoud dat je dit dan alleen moet doen als je 100 procent zeker weet wat je moet doen.