giethars mogelijkheden

Wat is giethars en waar gebruik je het voor?

Giethars is een ontzettend handig goedje dat je voor vele doeleinden kunt gebruiken. Veel mensen hebben het in huis, omdat ze het ooit eens hebben aangeschaft om bijvoorbeeld meubels of vloeren mee te behandelen. Maar vaak weten zij niet waar het allemaal nog meer voor gebruikt kan worden. Je zult verbaasd staan waarvoor je het nog meer uit de kast kunt trekken! Denk niet alleen aan het behandelen van houten meubelen en het maken en vervaardigen van kunststof vloeren, maar ook het ingieten van elektronica zoals transformatoren en printplaten en zelfs knutselen kun je ermee. Wij zetten alles voor je op een rij. Wat is giethars precies?

Giethars is een materiaal dat uit twee verschillende componenten bestaat, die je eerst met elkaar moet mengen. Het wordt gemaakt van een chemische verbinding en een harder segment. Het materiaal, dat ook wel vezelsterk kunststof wordt genoemd, is vloeibaar tijdens het gieten en wanneer het is uitgehard is het sterker en ‘taaier’ dan normaal kunststof. Het is verkrijgbaar in verschillende hardheden, van rubber tot zelfs beton. Die sterkte is een van de populaire eigenschappen van giethars. Daarnaast gebruikt men het ook wel omdat het warmte geleidt en elektrisch isolerend is.

Giethars bij elektronica

Er bestaan twee verschillende soorten gietharsen. Dit zijn polyurethaan giethars en epoxy giethars. Epoxy is een thermohardende kunststof, die veel toegepast wordt bij kunststof, verf en elektronica. Zoals gezegd geleidt giethars warmte en is heeft het een elektrisch isolerende werking. Daarom wordt giethars ook veel gebruikt bij het ingieten van elektronica, zodat een elektrische verbinding wordt geïsoleerd en meteen waterdicht wordt gemaakt. Bovendien beschermt het tegen de elektrische lading als je het aanraakt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij kabeldozen, maar ook bij elektronica componenten zoals transformatoren en printplaten.

Hout behandelen

Naast kunststof kun je met giethars ook hout behandelen. Je kunt dunne, vloeibare transparante epoxyhars combinaties kopen, die gebruikt kunnen worden voor het vullen van noesten en kieren in hout. Handig voor houten vloeren en (buiten)meubels). Ook kan het materiaal gebruikt worden om houten meubelbladen extra mooi te maken, door ze een dikke hoogglanzende laag, ook wel ‘flow-coat’ genoemd, te geven. In combinatie met speciale pigmentpasta’s kun je de coating ook nog eens een mooie kleur geven. Er zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar, leuk om uit te proberen.

giethars mogelijkheden

Knutselen met giethars

Tegenwoordig is giethars niet alleen meer te vinden op werkplaatsen, maar ook steeds meer in huishoudens. En niet alleen om meubels mee te behandelen. Je kunt er namelijk ook mee knutselen! Je kunt er bijvoorbeeld sieraden mee maken, of sleutelhangers en zelfs leuke beeldjes en ornamenten. Hierbij kun je gebruik maken van siliconen mallen. En ook hier kun je weer met kleuren werken door de pigmentpasta’s te gebruiken. Ook leuk: plak een foto of andere mooie afbeelding op hout en besmeer deze met transparante giethars voor een mooie glanzende afwerking. Je eigen kunstwerk aan de muur!