Recherchebureau DPD

Wat een recherchebureau voor jou kan betekenen

Recherchebureaus, ook wel particuliere recherchebureaus genoemd, doen onderzoek naar bepaalde zaken voor particuliere of zakelijke klanten. Er zijn vele situaties waarin je zo’n bedrijf in zou kunnen schakelen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsfraude, bedrijfsdiefstal of, voor particulieren, het vreemdgaan van je partner. Dit zijn allemaal onderwerpen die zelf moeilijk te onderzoeken zijn en daarom kan je geheel vrijblijvend contact opnemen met een recherchebureau om te bekijken wat ze allemaal voor jou kan betekenen. Ben je benieuwd wat ze specifiek kunnen doen om jouw bedrijf te helpen en wat de 4 meest voorkomende vormen van bedrijfsrechercheonderzoek zijn? Lees dan vooral nog even verder een kom erachter of dit is wat jij zoekt!

Bedrijfsrecherche

Een grote tak in een particulier recherchebureau is bedrijfsrecherche. Binnen deze tak kunnen getrainde en ervaren rechercheurs onderzoek doen naar verschillende arbeidsrechtelijke kwesties. Denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuim of een overtreding van een (non-)concurrentiebeding. Of aan een werknemer die zich schuldig maakt aan bedrijfsdiefstal. Door een ervaren team in te huren voor onderzoek naar deze kwesties weet je zeker dat dit goed wordt gedaan.

Je hebt binnen de bedrijfsrecherche 4 onderzoeken die het meest voorkomen binnen organisaties. Lees hieronder een korte uitleg over elk onderzoek.

Ziekteverzuim onderzoek
Ten eerste heb je een ziekteverzuim onderzoek. Dit is voor wanneer je vermoed dat jouw werknemer zich onterecht heeft ziekgemeld. Er wordt hierbij als eerste een plan opgesteld van wat er allemaal onderzocht gaat worden en wat de kosten van dit onderzoek zullen zijn. Daarna wordt de betreffende werknemer geobserveerd van wat hij of zij doet tijdens ziekte. Als laatste wordt er een rapport opgesteld en worden er eventuele vervolgstappen genomen.

Concurrentiebeding onderzoek
Een concurrentiebeding onderzoek is voor wanneer je vermoed dat een werknemer of ex-werknemer een (non-)concurrentiebeding schendt. Bij dit onderzoek wordt er veel informatie verzameld en vervolgens geanalyseerd en beoordeeld. Daarna wordt er verder bewijslast verzameld door middel van het observeren van de werknemer in kwestie. Ook kan een particulier recherchebureau interviews gaan houden met deze werknemer en eventuele betrokken derden. Als laatste wordt er wederom een rapport aangeleverd en kunnen er eventuele vervolgstappen worden genomen.

Onderzoek met verborgen camera’s
Als er een vermoede is dat een werknemer bedrijfsproducten steelt of verduistering pleegt, kan er ook een onderzoek in werking gesteld worden met verborgen camera’s. Een recherchebureau met de juiste keurmerken, mag deze verborgen camera’s plaatsen om vast te stellen wie de diefstal of wie de verduistering heeft gepleegd. De kosten van dit onderzoek kan je vervolgens op deze persoon verhalen. Verborgen camera’s plaatsen is toegestaan, omdat in dit geval het belang om schade en risico’s te beperken zwaarder weegt dan het privacybelang.

Bedrijfsfraude
Het laatste veelvoorkomende onderzoek is bedrijfsfraude. Dit onderzoek kan je opstarten wanneer je een vermoeden hebt dat een werknemer valsheid in geschrifte pleegt of malverseert. Een aantal voorbeelden van bedrijfsfraude zijn diefstal op de werkvloer, factuurfraude en tegen betaling bedrijfsgegevens doorspelen. Bij een bedrijfsfraude onderzoek wordt alle informatie nauwkeurig doorgenomen en wordt deze data zorgvuldig geanalyseerd door een team van specialisten. Daarna kan het recherchebureau interviews gaan inzetten om nog meer informatie te verzamelen. Als laatste wordt wederom een rapport opgesteld waarmee vervolgstappen kunnen worden genomen.